În România, accidentul vascular cerebral reprezintĂ prima cauză de invaliditate şi a doua cauză de mortalitate în rândul populaţiei, iar un studiu recent care analizează evoluţia bolii la noi în ţară semnalează că unu din şase români va face un AVC.
- Ce este un accident vascular cerebral (AVC)?
Un AVC apare atunci când ţesutul cerebral este privat de oxigen şi nutrienți din cauza întreruperii circulației sângelui. Lipsită de oxigen, materia cenuşie moare după câteva minute şi nu mai poate fi recuperată niciodată. Deteriorarea sau moartea celulelor provoacă o simptomatologie clară în părţile corpului care sunt controlate de părţile creierului afectate de accidental vascular cerebral.
- Care sunt cauzele de aparitie ale unui AVC?
Bolile metabolice, în care există hipercolesterol, sunt cel mai des implicate, deoarece prezintă riscul de tromboză sau embolie care duce la înfundarea unei artere. Printre principalele cauze ale AVC se numără stenozele carotidiene, adică îngroşarea peretelui vascular, datorită depunerilor de colesterol la nivelul vaselor de sânge. Diagnosticarea şi tratarea ateromatozei carotidiene din fază incipientă previne apariţia accidentului vascular cerebral.
- Care e simptomatologia unui AVC?
Trebuie să ştim că există o fereastră limitată de timp în care pacientul poate beneficia de terapie. Identificarea cât mai rapidă a semnelor şi simptomelor cresc şansele pacientului de a
ajunge să fie tratat corect. De obicei, familia este cea care sesizează aceste modificări, colegii, prietenii sau persoanele din jur. Și pacientul le poate percepe uneori: tulburare de vorbire, asimetrie facială, scădere de forţă musculară la un braț, brusc instalată. Toate acestea sunt semnele unui accident vascular cerebral. Dacă vedem aceste simptome, primul gest este să chemăm ambulanţa şi să ducem pacientul cât mai rapid la spital.
- Care sunt opţiunile de tratament în cazul unui accident vascular cerebral?
Un procent important de pacienţi, pe lângă tromboliza intravenoasă, necesită tratament endovascular de trombectomie. Dacă tratamentul este aplicat corect, în prima perioadă a ferestrei terapeutice, pacientul are şanse mari de recuperare, chiar de 100%. Pacienţii trataţi tardiv, au şanse mai mici de recuperare, iar cei care se prezintă la spital după câteva zile nu se mai recuperează deloc. Tratamentul prin tromboliza intravenoasă se efectuează în maxim 4,5 ore de la debut, dacă pacientul nu prezintă contraindicații. Dacă pacientul prezintă ocluzia unui vas mare din creier, tromboliza nu este suficientă, fiind necesară aspirația trombului din vas prin metode endovasculare în maxim 6 ore de la debut.
- Cum putem preveni un AVC?
Ecografia Doppler a arterelor cervicale este o metoda simpla, lipsita de pericole pentru pacient, care poate da foarte multe inform
atii despre arterele pacientului si despre modul cum circula sângele prin aceste artere, evidențiind riscul de accident vascular cerebral sau cauza unui accident vascular cerebral.
Ca un sfat pentru pacienţi, aceştia trebuie să aibă mai multă grijă la stilul de viaţă, la modul de relaţionare, să respecte indicaţiile medicilor.
- COSTEA SIMONA