ECOGRAFIA DOPPLER CAROTIDIANĂ ȘI ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL

Dr Simona Costea, medic specialist neurolog 

Competenta ecografie doppler carotide si vertebrale

Competenta ecografie doppler cerebrala

 

In Romania, accidentul vascular cerebral reprezinta prima cauza de invaliditate si a doua cauza de mortalitate in randul populatiei, iar un studiu recent care analizeaza evolutia bolii la noi in tara semnaleaza ca unu din sase romani va face un AVC.

  1. Ce este un accident vascular cerebral (AVC)?

Un AVC apare atunci cand tesutul cerebral este privat de oxigen si nutrienti din cauza intreruperii circulatiei sangelui. Lipsita de oxigen, materia cenusie moare dupa cateva minute si nu mai poate fi recuperata niciodata. Deteriorarea sau moartea celulelor provoaca o simptomatologie clara in partile corpului care sunt controlate de partile creierului afectate de accidentul vascular cereb ral.

  1. Care sunt cauzele de aparitie ale unui AVC?

Bolile metabolice, in care exista hipercolesterol, sunt cel mai des implicate, deoarece prezinta riscul de tromboza sau embolie, care duce la infundarea unei artere. Printre principalele cauze ale AVC se numara stenozele carotidiene, adica ingrosarea peretelui vascular, datorita depunerilor de colesterol la nivelul vaselor de sange. Diagnosticarea si tratarea ateromatozei carotidiene din faza incipienta previne aparitia accidentului vascular cerebral. 

  1. Care e simptomatologia unui AVC?

Trebuie sa stim ca exista o fereastra limitata de timp in care pacientul poate beneficia de terapie. Identificarea cat mai rapida a semnelor si simptomelor cresc sansele pacientului de a ajunge sa fie tratat corect. De obicei, familia este cea care sesizeaza aceste modificari, colegii, prietenii sau persoanele din jur. Si pacientul le poate percepe uneori: tulburare de vorbire, asimetrie faciala, scadere de forta musculara la un brat, brusc instalata. Toate acestea sunt semnele unui accident vascular cerebral. Daca vedem aceste simptome, primul gest este sa chemam ambulanta si sa ducem pacientul cat mai rapid la spital.

 

  1. Cum putem preveni un AVC?

Ecografia Doppler a arterelor carotide si vertebrale este o metoda simpla, lipsita de pericole pentru pacient,

DOPPLER CAROTIDE

care poate da foarte multe informatii despre arterele pacientului si despre modul cum circula sangele prin aceste artere, evidentiind riscul de accident vascular cerebral sau cauza unui accident vascular cerebral. La nivelul gatului, acestea sunt usor de vizualizat. Sunt 4 vase care duc sange catre creier: 2 artere carotide, care iriga partea anterioara a creierului si 2 artere vertebrale, care iriga partea posterioara a creierului. Aceasta metoda este foarte utila pentru stabilirea tratamentului adecvat, medicamentos, uneori chirurgical sau  interventional.

Ecografia doppler cerebrala, este o procedura sigura,

nedureroasa, care foloseste ultrasunetele pentru a examina vasele care duc sange catre creier.  Dopplerul vaselor cerebrale permite vizualizarea fluxului de sange intracranian si a circulatiei cerebrale. Pacientii cu hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, diabet zaharat, obezitate, AVC sau AIT , boala coronariana sau fumatori necesita efectuarea de rutina a ecografiei Doppler la nivelul arterelor carotide si vertebrale si a ecografiei Doppler cerebrale pentru diagnosticarea anomaliilor vasculare.

Diagnosticarea ateromatozei vaselor cerebrale si tratarea acesteia in faza incipienta, reduce semnificativ riscul de aparitie a unui AVC.