BOLILE ENDOCRINOLOGICE

HIPOTIROIDISMUL SI HIPERTIROIDISMUL

Romania este o zona endemica cu carente de iod in sol si apa, motiv pentru care predomina la o mare parte din populatie bolile tiroidiene: gusi nodulare, cu hipotiroidis si hipertiroidism. De asemenea a crescut frecventa bolilor autoimune tiroidiene, respectiv tiroidita autoimuna Hashimoto.

Semnele clinice:

  • fluctuatii in greutate nelegate de aportul alimentar,

  • tulburari de tranzit intestinal,

  • dereglari menstruale,

  • tulburari de dispozitie,

  • par, piele si unghii de calitate precara,

  • probleme la adaptarea cald/frig.

OSTEOPOROZA

De asemenea se inregistreaza o crestere a numarului de cazuri de osteoporoza. Aceasta boala se caracterizeaza prin scaderea masei osoase, cu deteriorarea calitatii osoase. Cea mai frecventa cauza este aparitiei menopauzei si varstei a treia. Sunt afectate in general femeile mici, caucaziene, fumatoare, care nu fac miscare. Riscul de fracturi spontane la pacieintii care sufera de osteoporoza este foarte mare, mai ales dupa varsta de 60 ani. Osteoporoza poate fi prevenita prin miscare, oprirea fumatului, evitarea excesului de cafea si de alcool, un consum crescut de lactate semidegresate si expunere rationala la soare.

ADENOMUL HIPOFIZAR

Este cea mai comuna afectiune a glandei hipofize, in majoritatea cazurilor fiind benigna. Tumorile hipofizare apar la persoane de 30-40 de ani, dar au fost diagnosticate chiar si la copii. Cu cat tumorile sunt mai mari, ele pot sa faca compresie pe structurile din jur, provocand dureri de cap si tulburari de vedere.

OBEZITATEA SI BOLILE DE NUTRITIE

Inca de la varste mici, copii trebuie sa fie obisnuiti sa manance satos . Controlul greutatii este foarte important, iar comportamentul alimentar corect se dezvolta in primii ani de viata.

Afectiunile endocrine au explodat in ultimul timp datorita stilului modern de viata si invadarii vietii noastre de tot mai multi produsi ce mimeaza hormonii.

Din cauza alimentatiei in exces si sedentarismului sunt multe cazuri de obezitate si diabet zaharat de tip 2, cu toate complicatiile aferente, inclusiv endocrine – dislipidemii, disfunctii menstruale, guta.

Datorita afectarii endocrine apar tulburari in sfera reproductiva, in special sindromul de pubertate precoce, mastoza fibrochistica, boli chistice ovariene la femei, tulburari de potenta si fertilitate la barbati.

Doamna dr Iosif Cristina Sofia efectueaza la Clinica NEUROBRAIN , consultatii de specialitate in afectiunile endocrinologice, respectiv:

  • Consult endocrinologie si recomadari de tratament

  • Ecografie tiroidiana

  • Interpretare rezultate analize

Dr. Iosif Cristina – Medic specialist endocrinologie

Programări la telefon: 0726576141