Dr. Simona Costea – medic specialist neurologie
Electroencefalograma presupune inregistrare in stare de veghe, dar si inregistrare de somn. Electroencefalograma (EEG) reprezinta o tehnica de inregistrare si interpretare a activitatii electrice a creierului. Captarea se face prin intermediul unor electrozi asezati pe scalp, cuplati la un aparat numit electroencefalograf. Activitatea cerebrala se bazeaza pe conexiunile si comunicarea dintre neuroni, ce se realizeaza prin transmiterea unor mici semnale electrice, denumite impulsuri electrice. Acestea creeaza potentiale electrice care sunt receptionate de electrozii amplasati pe scalp si transpusi pe monitor sub forma unor unde negative sau pozitive..
CAND POATE FI INDICATA ELECTROENCEFALOGRAMA?
• stări de leșin, lipotimii, sincope,
• miscari involuntare ale membrelor in stare de veghe sau in somn,
• sindrom confuzional,
• traumatismelor cranio-cerebrale
• tumori,
• convulsii, spasme, ticuri,
• infectii cerebrale, etc
EEG furnizeaza informatii despre existenta si localizarea unei leziuni cerebrale sau focar declansator pentru crizele epileptice. Electroencefalograma (EEG) reprezinta un examen important in diagnosticul epilepsiei.
TIPURI DE EEG
EEG de rutina (standard)
O inregistrare EEG de rutina dureaza aproximativ 20-30 de minute. Electroencefalograma standard presupune inregistrare in stare de veghe, la pacient relaxat, cu ochii inchisi. In timpul examinarii, medicul va poate solicita sa deschideti ochii, sa executati anumite miscari, sa respirati profund sau se va testa reactivitatea la hiperventilatie (respiratie profunda, rapida), stimulare luminoasa intermitenta etc.
Este important ca scalpul sa fie curat in ziua examinarii, fara geluri sau alte produse de coafat. Veti fi invitat sa va asezati pe un scaun sau pe un pat, cat mai relaxat posibil, nemiscat, cu ochii inchisi. Examinatorul va aplica pe scalpul dvs electrozii, atasati pe o casca, ce sunt conectati prin fire la aparatul electroencefalograf. Rolul electroencefalografului este de a amplifica semnalul electric si de a-l modela in trasee ce sunt ulterior analizate pe monitor de medicul neurolog.
La copii se folosesc diferite activitati atractive care sa le capteze atentia si sa obtinem in acelasi timp un traseu EEG fara artefacte. Activitatea de hiperventilatie se obtine prin suflatul in morisca, care le place in mod deosebit copiilor. Traseul EEG este interpretat de medicul neurolog pediatru.
EEG de somn
Electroencefalografia de somn se efectueaza in timpul somnului. Poate fi folosita daca un EEG de rutina nu ofera suficiente informatii sau pentru a testa tulburarile de somn. In unele cazuri, vi se poate cere sa stati treaz cat mai mult , in noaptea inainte de test (privare de somn), pentru a va asigura ca puteti dormi in timp ce se face testarea.
Video EEG de veghe si de somn
Un EEG video este un tip special de EEG in care sunteti filmat in timp ce este inregistrata activitatea creierului. Acest lucru poate oferi mai multe informatii despre activitatea electrica a creierului. Corelarea comportamentului inregistrat video cu activitatea EEG faciliteaza diagnosticul diferential dintre crizele epileptice si non-epileptice. Testul se efectueaza de obicei pe durata a cateva ore (2-6 ore). Semnalele EEG sunt transmise la un computer.
Videoclipul este inregistrat de calculator si este monitorizat periodic de catre personalul instruit si interpretat de un medic neurolog cu competenta EEG. Video EEG de veghe sau de somn, se efectueaza intr-un centru medical de specialitate, cum este Laboratorul de video EEG al Clinicii Neurobrain.
Referinte:
(1) Electroencephalogram EEG, link: https://www.nhs.uk/conditions/electroencephalogram
(2) EEG, link: https://medlineplus.gov/ency/article/003931.htm
(3) Electroencephalography, link: http://www.bem.fi/book/13/13.htm
(4) EEH (electroencephalogram), link: https://www.healthline.com/health/eeg
(5) Electroencephalography, link: https://www.aesnet.org/sites/default/files/file_attach/elec-16-01-01.pdf
(6)Electroencephalography, link: http://www.surgeryencyclopedia.com/Ce-Fi/Electroencephalography.html