Dr. Simona Costea, medic specialist neurolog curs competență EMG
Testele electrofiziologice : Electroneurografia (ENG) si Electromiografia (EMG) , au apărut ca instrumente importante de specialitate în evaluarea afectării nervilor periferici și a mușchilor inervați de aceștia. Acest examen este indispensabil pentru stabilirea unui diagnostic exact în patologia sistemului nervos periferic. Are un rol important în evaluarea neuropatiei diabetice.
Electroneurografia reprezinta studiul conducerii nervoase și presupune stimularea nervilor în diferite puncte pe traseul lorcu un curent electric de intensitate mica, care realizeaza pe monitorul apara
Deoarece fiecare membru are mai mulți nervi care necesită evaluare, procedura se va repeta de 3, 4 sau mai multe ori la fiecare membru. Pe parcurs, medicul va întrerupe de câteva ori pentru a face calcule și măsurători.
tului o curba cu o anumita amplitudine.. Medicul va plasa pe piele mici electrozi pentru înregistrare, de obicei la nivelul mâinii și al piciorului și va aplica un mic impuls electric pe piele în altă zonă a membrului la care se face înregistrarea. Senzația pe care o veți percepe poate fi una stranie, de fină curentare.
Electromiografia, a doua parte a procedurii, este examinarea musculară cu ac și se efectuează prin introducerea unui ac foarte subțire (de unică folosință) în anumiți mușchi. Acul conține un electrod microscopic care înregistrează activitatea electrică normală sau anormală a fibrelor musculare. Acul este introdus în mușchiul relaxat și mișcat fin pentru a înregistra activitatea musculară în repaus. Apoi medicul vă va ruga să încordați mușchiul studiat pentru a evalua mușchiul în activitate. Acul are doar rol de înregistrare, prin intermediul său nu se administrează șocuri electrice sau injecții intramusculare. În mod normal EMG cu ac nu doare. Senzația discret neplăcută apare doar la introducerea acului în mușchi.
SFATURI UTILE
- Nu există restricții înainte sau după test, vă puteți continua activitatea normală în restul zilei.
- Nu aplicați nici un produs pe piele în ziua examinării (loțiuni, uleiuri, creme). Se recomandă ca îmbrăcămintea să fie lejeră pentru că frecvent este necesară examinarea unor zone precum umărul, coapsa sau spatele.
- Puteți să luați medicamentele care vă sunt prescrise, cu câteva excepții : să informați medicul înainte de procedură dacă luați tratament anticoagulant (Aspenter, Sintrom, Trombostop, Pradaxa, Apixaban, Xarelto, sau dacă urmați tratament pentru Miastenia Gravis (Miostin sau alte medicamente).
- Prezentați medicului trimiterea de la medicul specialist care a recomandat examenul EMG. Dacă ați mai efectuat un examen EMG anterior și rezultatele sunt disponibile, prezentați-le medicului.
ENG si EMG poate fi recomandata de un medic neurolog pentru :
- Dureri la nivelul membrelor superioare: neuropatii de nerv median, ulnar, radial sau compresiuni ale acestora (sindrom de tunel carpian)
- Discopatii, radiculopatii, plexopatii ale coloanei cervicale
- Dureri la nivelul picioarelor : neuropatii de nerv femural, peronier, tibial sau compresiuni ale acestora (nervul peronier poate fi comprimat la nivelul capului fibular)
- Hernii de disc, radiculopatii, plexopatii ale coloanei lombare
- Poliradiculonevrite acute post vaccinare sau post infectioase
- Boli demielinizante
- Scaderea fortei musculare si/sau atrofii musculare: depistarea activitatii electrice anormale de la nivelul muschilor, survenite in boli si afectiuni precum distrofie musculara, inflamatii musculare, scleroza laterala amiotrofica, miastenia gravis.