ORTOPEDIA este specialitatea medicala care se ocupa de diagnosticarea si tratarea afectiunilor sistemului osos si locomotor:
-
leziuni ale meniscului
-
leziuni ligamentare ale genunchiului
-
artrita genunchiului
-
gonartroza
-
coxartroza
-
tendinita
-
fracturile
-
formatiuni tumorale osoase
1. Leziunile de menisc reprezinta ruptura partiala sau totala a meniscului , in timpul unei miscari bruste de rotatie sau torsiune a bazinului, cu piciorul fix. Leziunile de menisc pot fi traumatice sau degenerative. Cele posttraumatice, apar in general la sportivi. Cele degenerative apar prin uzura cartilajului si degenerarea acestuia odata cu inaintarea in varsta.
Simptome:
-
Rigiditatea si blocarea genunchiului
-
Tumefactia articulatiei
-
Senzatia de instabilitate a genunchiului
-
Limitarea miscarilor de flexie si extensie
2. Leziunea ligamentelor incrucisate ale genunchiului
Ligamentele sunt benzi puternice , elastice care leaga oasele intre ele. Ligamentul incruciasat anterior al genunchiului este cel mai des afectat, mai ales in cazul sportivilor care practica baschet, fotbal, rugby, schi. Aceste modificari ligamentare se pot observa la examinarea RMN a genunchiului.
3. Artrita genunchiului poate aparea atat in context traumatic (artrita posttraumatica), cat si degenerativ (osteoartrita )sau inflamator( artrita reumatica).
Osteoartrita este cea mai comuna forma de artrita care apare la persoanele peste 50 ani , prin uzura cartilajului din articulatia genunchiului.
4. Gonartroza este o afectiune cronica a genunchiului, invalidanta, progresiva, in care se produce uzarea cartilajului articular, in general la persoanele peste 65 de ani. Aceasata afectiune se diagnosticheaza prin examenul clinic al medicului ortoped si radiografia de genunchi (in anumite cazuri, RMN sau CT de genunchi).
Simptome:
-
Durerea si limitarea mobilitatii genunchiului
-
Trosnitura genunchiului, atunci cand este solicitat
-
Tumefactia si rigidiatea
-
Schiopatatul
5. Coxartroza este o boala cronica, foarte frecventa, care consta in degradarea progresiva a articulatiei soldului si limitarea semnificativa a mobilitatii acestuia. Cartilajul articular se macina, oasele ajungand in contact direct , os pe os , determinand astfel durere la nivelul soldului si limitarea miscarilor. Medicul ortoped va examina mersul, va testa mobilitatea soldului, iar pentru confirmarea diagnosticului va efectua o radiografie sau computer tomograf de bazin. In cazul coxartrozei, se vor evidenta apritia osteofitelor (ciocuri osoase) la nivelul articulatiei soldului.
Simptome:
-
Durerea in sold
-
Durerea in zona inghinala, fesiera sau care coboara pe coapsa
-
Scaderea mobilitatii
-
Blocarea soldului
-
Schiopatatul
-
Repausul inrautateste situatie: persoanele acuza dureri dupa ce stau mult timp pe scaun sau fotoliu si incearca sa se ridice.
6. Intinderea musculara este o leziune a unui tendon/muschi prin intindere sau ruptura. Apare in general la sportivi
Simptome:
-
Durere
-
Spasme musculare
-
Edematierea si inflamatia regiunii afectate
-
C rampe musculare
7. Tendinita este o inflamatie a unui tendon si apare frecvent la sportivi. Este cauzata de suprasolicitarea articulatiei, mai frecvent la nivelul umarului , bratului si antebratului. Poate fi tratata prin repaus si medicamente antiinflamatoare, exercitii pentru imbunatatirea flexibilitatii, infiltratii cu corticosteroizi.
8. Osteosarcomul este cea mai frecventa forma de cancer osos, care apare in majoritatea cazurilor la copii si adolescenti, dar poate aparea si la adulti si varstnici. Se dezvolta in zonele cu crestere rapida a osului cum ar fi genunchii sau umerii, dar si in alte zone , la nivelul soldului sau maxilarului. Principalele simptome sunt durerile osoase intense si fracturile spontane. Poate metastaza rapid in alte zone ale corpului, de aceea prezentarea la medic este foarte importanta.
In Clinica Neurobrain, specialistii nostrii va stau la dispozitie cu consultatii de specialitate ortopedie si traumatologie.
Dr. Bogdan Bocea – Medic Specialist – Ortopedie – Traumatologie
Programări la telefon: 0726576141