TERAPIA NEUROFEEDBACK IN BOLILE NEUROLOGICE SI PSIHIATRICE

Ce este terapia neurofeedback?
Terapia neurofeedback este o procedură noninvazivă care măsoară undele cerebrale ale unui pacient și oferă pacientului feedback în timp real despre modul în care funcționează creierul. Este un tip de biofeedback, care este o tehnică minte-corp ce își propune să ajute pacienții să obțină control voluntar asupra anumitor funcții ale corpului care sunt de obicei involuntare (cum ar fi ritmul cardiac, contracția musculară sau undele cerebrale). Biofeedback-ul folosește instrumente electronice pentru a transmite pacientului anumite procese fiziologice care au loc în corpul său, de care de obicei nu sunt conștienți.
În timpul exercițiilor, acele părți ale creierului care funcționează prea lent sunt activate, iar cele care funcționează prea repede sunt ajutate să se relaxeze. Contribuie la îmbunătățirea calității vieții oamenilor, a performanțelor intelectuale și sportive. Aceasta terapie este folosita de NASA pentru cresterea performantelor astronauților.
Terapia neurofeedback, în special, este folosită pentru a ajuta la predarea autocontrolului funcțiilor creierului, indicând pacienților modul în care creierul lor reacționează la anumiți factori declanșatori. În timp, pacienții învață să recunoască când creierul lor se află într-o anumită stare. Apoi, ei pot învăța să recreeze starea dorită, precum relaxarea, sau să evite stările nedorite, precum agitația, în viața de zi cu zi.

Cum functioneaza terapia neurofeedback?
Terapia neurofeedback încearcă să ajute pacientul să-și controleze undele cerebrale în mod conștient. Face acest lucru prin măsurarea undelor cerebrale specifice, în funcție de problema tratată. De exemplu, undele alfa sunt asociate cu liniștea, pregătirea, meditația și relaxarea profundă, în timp ce undele beta sunt caracterizate prin concentrare, atenție susținută, tensiune, vigilență și entuziasm. Prin urmare, undele alfa sunt de obicei vizate pentru a trata condiții precum stresul și anxietatea, în timp ce undele beta sunt direcționate pentru a îmbunătăți caracteristici precum atenția și concentrarea, care sunt asociate cu ADHD.
Terapia cu neurofeedback monitorizează creierul pentru activitatea undelor cerebrale și oferă aproape imediat feedback, adesea prin indicii vizuale sau audio. De exemplu, administratorul terapiei v-ar putea cere să urmăriți ceva pe un ecran în timp ce vă măsurați undele beta. Când manifestați unde beta, ecranul se luminează ca răspuns; dacă inhibați undele beta, ecranul se estompează. Scopul este să vă ofere suficient suport încât să încercați să vă repetați comportamentul pentru a obține din nou recompensa (adică un ecran mai luminos).
O sedinta de neurofeedback dureaza 30 de minute, se recomanda 1-2 sedinte pe saptamana. Fiind un proces de invatare, sunt necesare minimum 20 de sedinte, pentru ca starea de functionare mai buna sa devina permanenta. Pentru parcurgerea unui program de neurofeedback este nevoie de o evaluare clinica neurologica si analiza brainmapping EEG a creierului. Dupa 20 de sedinte se va face o noua analiza EEG pentru compararea rezultatelor cu cele initiale.

Cine poate beneficia de terapia neurofeedback?
Terapia neurofeedback a arătat îmbunătățiri în tratamentul BOLILOR NEUROLOGICE:
• RECUPERARE AVC – Datorită neuroplasticității (capacitatea creierului de a se adapta), putem forma noi căi neuronale. Prin antrenarea neuroplasticității, regiuni sănătoase ale creierului pot învăța funcțiile afectate în urma accidentului vascular cerebral.
• EPILEPSIE – Prin antrenamentul neurofeedback, creierul poate învăța să regleze și să stabilizeze descarcarile electrice anormale, care provoacă crize.
• TINITUS – Cu ajutorul acestor antrenamente, pacientul scapă de acufenele deranjante și își îmbunătățește auzul. Totodată, se echilibrează activitatea cerebrală, astfel încât tinitusul să nu mai apară în situațiile ce îl declanșau în mod normal.
• VERTIJ – Cu ajutorul acestor antrenamente, pacientul începe să reducă treptat episoadele de amețeală. Totodată, se echilibrează activitatea cerebrală, astfel încât episoadele de dezechilibru fizic se diminuează.
• SCLEROZA MULTIPLA – Datorită capacității creierului de a se adapta, putem forma noi căi neuronale, care preiau controlul mișcărilor mușchilor. Prin antrenarea neuroplasticității, îmbunătățim funcțiile motorii în viața de zi cu zi și reducem stările depresive.
• PARKINSON – Folosind o nouă aparatură medicală exclusivă, fabricată și omologată în S.U.A., terapia se bazează pe antrenarea neuroplasticității creierului. Aceasta determină formarea unor legături neuronale noi, care preiau funcțiile afectate deja de Parkinson.

Terapia neurofeedback a arătat îmbunătățiri în tratamentul TULBURARILOR PSIHIATRICE:
• DEPRESIE – Depresia reprezintă un dezechilibru la nivelul activității electrice a creierului. Intervenția prin modificarea undelor cerebrale, care stă la baza antrenamentelor Neurofeedback, va readuce activitatea electrică în parametrii normali de funcționare.
• STRES – Creierul este ajutat să dezvolte noi reţele neuronale. Practic, creierul învaţă noi moduri sănătoase de a răspunde vechilor factori declanşatori şi astfel se diminuează apariţia manifestărilor asociate stresului.
• ANXIETATE SI ATACURI DE PANICA – Nu va rezolva doar stările de anxietate existente, ci va şi antrena capacitatea de rezistenţă a creierului în faţa stimulilor stresori, zădărnicind apariţia următoarelor stări.
• DEPENDENTA – Putem remodela frecvenţele undelor cerebrale și ”ajutăm” creierul să dezvolte noi sinapse, care modifică fenomenele chimice şi electrice responsabile de apariția dependenței.
• ADHD – creierul învață să producă sau să reprime anumite activități ale creierului. Concentrarea și comportamentul general la pacienți se îmbunătățesc progresiv, iar după fiecare ședință, simt că este mai ușor să fie atenți și să învețe lucruri pe care înainte nu puteau să le facă.
• AUTISM – Neurofeedback-ul pentru tulburarea spectrului autist îmbunătățește și întărește tiparele undelor cerebrale ale pacientului pentru a obține un echilibru mai optim al undelor lente și/sau rapide și conectivitate în creier. Aceste îmbunătățiri vor ajuta pacienții cu autism să funcționeze mai eficient.

Care sunt riscurile terapiei neurofeedback?
Terapia neurofeedback este recunoscuta ca fiind o practică sigură și este asociata cu un risc minim, un alt beneficiu al acesteia fiind acela că este o procedura ce nu presupune medicamentatie, așa că nu va avea efectele secundare pe care le au multe dintre tratamentele medicamentoase.
In clinica NEUROBRAIN echipele multidisciplinare de specialisti neurofeedback , va ofera cele mai bune servicii.

ECHIPA NEUROFEEDBACK
ADULTI :

Dr Simona Costea – medic specialist neurologie
Dr Monica Popa – medic specialist psihiatrie
Psiholog Stefania Duca

COPII:

Dr Raluca Costea – medic specialist neurologie pediatrica
Dr Coman Liviu – medic specialist psihiatrie pediatrica
Terapeut neurofeedback Nicoleta Buse Cumpanasu
1. Curs de aplicație clinica a EEG finalizat în 1/6/2021 cu Dr Mary Tracy și Psiholog J.Anderson – Stens Academy USA
2. Curs de Neurofeedback finalizat iunie 2021 cu psiholog J.JANSSEN în Olanda la Mind Media
3. Curs de Neurofeedback ILF in ianuarie 2022 la București , cu Dr. Roxana Sasu și psiholog Dana Gaba
4.Curs de aplicare a qEEG în Neuroterapie in septembrie 2022 cu Prof Dr. Juri Kropotov(HBimed Brain diagnostic, Elvetia)
5. Curs de Neurofeedback, ianuarie 2023 cu specialist în neuroterapie BCN Thomas Feiner la Institutul de EEG și Neurofeedback IFEN Germania

Terapeut neurofeedback Nicoleta Buse Cumpănașu
Dr. Simona Costea, medic specialist neurolog