Dr. Alexandru-Georgian Costea – medic specialist cardiologie
Accidentul vascular cerebral poate debuta cu o tulburare unică de echilibru tip instabilitate, instalată brusc, uneori precedata de tulburări de vedere (“dublă”), palpitatii, amorţeli într-un membru sau pe jumătatea feței, tulburări în folosirea unui membru, tulburări de vorbire, înghiţire, etc.. Dacă această instabilitate apare mai ales la un pacient cu hipertensiune, tulburari de ritm cardiac, fumator, cu lipide crescute in sange, ateromatoza carotidiana sau diabetic, necesita consultatie de urgenta la medicul neurolog sau cardiolog.
Cauzele mai frecvente a acestor accidente vasculare
cerebrale sunt reprezentate de:
- obstrucţie a vaselor arteriale cerebrale (dată de un t romb sau de o placă de aterom bogată în colesterol)
- afecţiune cardiacă concomitentă, cu tulburari de ritm cardiac (fibrilația atrială) şi hipertensiune arterială.
Palpitațiile sunt bătăi ale inimii care devin brusc mai “vizibile”, bătăi ale inimii pe care le percepi, de care devii conștient; acestea durează, în general, câteva secunde sau minute și le poți simți
sub forma de bătăi neregulate, uneori și la nivelul gâtului. Palpitațiile te pot îngrijora, însă de cele mai multe ori sunt inofensive și nu sunt sunt semnul unei probleme severe. Uneori poți simți o bătaie în plus sau una în minus – acestea sunt denumite bătăi ectopice și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
Alteori, palpitațiile pot să fie semnul unor afecțiuni- fie ale inimii, fie ale altor organe, și atunci este bine să se stabilească în mod correct diagnosticul. Aceasta se poate face prin consult cardiologic, ecografie doppler de cord (coronariană) și monitorizare Holter EKG.
Echipa de Neurologie și Cardiologie a Clinicii Neurobrain, vine
în sprijinul pacienților cu o abordare multidisciplinară a pacientului cu AVC (accident vascular cerebral), care contribuie atât la depistarea cauzelor acestei afecțiuni, cât și la diagnosticarea și tratamentul factorilor de risc:
- depistarea precoce a patologiei cardiace
- depistarea tulburărilor de ritm cardiac prin monitorizare holter EKG și ecografie doppler de cord
- depistarea hipertensiunii arteriale
- depistarea precoce a dislipidemiilor
- depistarea precoce a ateromatozei arterelor carotide și a vaselor cerebrale, prin ecografie doppler cervico-cerebrală